-
Čas přípravy40 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce8
-
Celkový čas60 min
Každý by se zapřísáhl, že zná recept na ten jediný a pravý bramborový salát a přes to vlak nejede. Já vám v receptu níže popíšu bramborový salát z kvalitních a čerstvých surovin, který připravuje naše babička každý rok.
Babiččin bramborový salát není ten klasický ledajaký, kdy uvaříte brambory, smícháte je s ne příliš chutnou Hellmanskou a kupovanou sterilovanou směsí na salát a jako korunku tomu všemu nasadíte nakrájeným gothajem. Ne! V tomto salátu má každá surovina své správné místo a je přidaná z nějakého důvodu. Například takový lák babička přidává již na horký brambor, aby se do nich vstřebal, protože pak by se mohla tekutina v salátu oddělit a lák by vám plaval na dně salátu, a to nechcete, že?
Suroviny na babiččin bramborový salát:
- brambory – používejte pouze varný typ A, který se vám nerozpadne
- lák z okurek – pokud jej přidáváte, tak vždy na brambory, aby poté nezpůsobil neplechu v salátu
- kořenová zelenina – vyprdněte se na kupované polotovary, stačí si povařit svou čerstvou zeleninu, která chutná daleko lépe
- kyselé okurky – krásně křupou a lehce salát okyselí, já používám tyto sladké domácí nakládané okurky
- sterilovaná paprika – chuť papriky se do salátu hodí a 1-2 lžíce jej určitě nezkazí
- jablko – jablko gurmáni přidávají naprosto běžně, díky němu nejsou v salátu jen měkké suroviny, ale i něco, co křupne, na chuť téměř nemá vliv
- cibule – ta nesmí chybět, můžete ji na minutku oloupanou poválet ve vroucí vodě po kořenovce, aby ztratila svou štiplavost
- majonéza + zakysaná smetana – naprosto ideální dresing, kombinace majonézy se zakysanou smetanou působí odlehčeně a po snězení porce salátu si nebudete připadat tak těžce
- pažitka – čerstvou pažitku přidávejte, aby barva salátu vypadala víc svěže (očima se také jí)
- mražený hrášek – proč mražený hrášek? čerstvý v zimě neseženete a mražený si zachová svěže zelenou barvu i chuť, na rozdíl od toho mdlého sterilovaného
- vejce – vejce jsou základ a dodají krémovitost salátu
- nakládané jalapeňos – pro zpestření chuti, vytvoří lehce pikantní chuť
VIDEORECEPT
Postup přípravy babiččina bramborového salátu
- Brambory dejte do hrnce se studenou vodou a vařte je ve slupce do změknutí. Poté je slijte a nechte 5 minut odpočinout a ještě horké je oloupejte a nakrájejte. Nakrájené je pokapejte trochou láku z okurek. Můžete je dát do větší mísy.
- Kořenovou zeleninu a vejce také povařte zvlášť ve vodě, ke konci vaření k zelenině na minutku přidejte mražený hrášek a oloupanou cibuli. Po uvaření nechte vše vychladnout, u vajec je dobré je ihned zalít studenou vodou, aby šla lépe loupat.
- Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejné kostky jako brambory, vejce s cibulí nadrobno. Nadrobno také nakrájejte nakládané okurky a jalapeňos. Jablko nakrájejte na o trošku menší kostičky než brambory, dlouhé kusy sterilované kápie také lehce překrojte. Vše přidejte do mísy k bramborám.
- Nakonec přidejte majonézu se zakysanou smetanou nebo jogurtem, lžíci plnotučné hořčice, nasekanou pažitku, sůl, pepř a vše opatrně promíchejte. Salát ochutnávejte a dochucujte solí, pepřem popř. plnotučnou hořčicí.
- Salát uplácejte tak, aby v něm nebyly vzduchové bubliny a poté jej přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici 24 hodin odležet.
Chutnal vám babiččin bramborový salát? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Babiččin bramborový salát
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews